Menu
Your Cart

ДИНАМИЧНО ВЪЖЕ TENDON MASTER PRO 8.9 STANDARD

ДИНАМИЧНО ВЪЖЕ TENDON MASTER PRO 8.9 STANDARD
ДИНАМИЧНО ВЪЖЕ TENDON MASTER PRO 8.9 STANDARD
ДИНАМИЧНО ВЪЖЕ TENDON MASTER PRO 8.9 STANDARD
ДИНАМИЧНО ВЪЖЕ TENDON MASTER PRO 8.9 STANDARD
ДИНАМИЧНО ВЪЖЕ TENDON MASTER PRO 8.9 STANDARD
6,10 лв.
Дан. основа: 5,08 лв.
 • Наличност: В наличност
 • Модел: D089TP42C000C
 • Тегло: 0.10kg

Възможни варианти

Чисто ново въже сертифицирано като единично, двойно и половин въже. Новата версия на простата оплетка (SBS) и пълната импрегнация на щита гарантира добра устойчивост и голяма продължителност на живота. Ниското тегло, само 52 g/m, и ниското съпротивление на въжето го правят отлично видимо въже за трудни проекти за катерене, където всеки малък детайл има значение.


ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ

Single ropes
Half ropes
Twin ropes
Rope diameter (mm)8.98.98.9
Weight (g/m)525252
Number of UIAA falls61840
Max impact force (kN)9.16.710.7
Sheat Slippage (mm)0.20.20.2
Static elongation (%)6.96.95.6
Dynamic elongation (%)312624
Knotability0.80.80.8
EN 892yesyesyes
CE 1019yesyesyes

*twin - Едни и същи въжета винаги се използват по двойки, закрепени в общи точки за осигуряване. Двойните въжета гарантират високо ниво на безопасност, особено при класическо алпийско катерене.
*half - Отделни въжета са закотвени в редуващи се осигуровъчни точки. Тази система намалява риска от скъсване на въжето от падащи камъни и осигурява максимална защита в алпийски условия или при трудни изкачвания.
*single - За изкачване, където се използва само едно въже. Това е най-основният и широко използван метод за използване на въже за изкачвания.


Живот на въжетата


 • Поради различните влияния върху употребата и особеностите на употреба е невъзможно да се даде точна числена стойност, може да се посочи само грубо изчислена времева стойност. В зависимост от честотата и интензивността на употреба, външни ефекти като абразия, замърсяване, механично натоварване, работа с въже (спускане и/или рапел), натоварване от падане (динамично), интензивно действие на UV радиация, агресивни климатични условия и др. водят до намаляване на безопасноста на динамичното въже.

  ■ Последиците от спускането с въже и спускането са намаляване на динамичните характеристики и намаляване на резерва за безопасност на въжето.

  ■ Абразията води до постепенно отслабване на консистенцията на обвивката. По-силното износване прави обвивката „по-космата“ и намалява натоварването на обшивката и нейния защитен ефект върху сърцевината на въжето.

  ■ Частици от примеси и камъни във вътрешността на въжето, особено в комбинация с тежки характеристики на въжето, водят до абразия на фините влакна на сърцевината и обвивката. Частиците действат като абразивен пясък и водят до намаляване на носещото напречно сечение на влакната, особено при често спускане с въже.

  ■ Динамичното натоварване води до загуба на ефективност на въжето – способността за задържане на динамична (ударна) енергия намалява. Това зависи значително от твърдостта на падането (твърдостта на падането се определя от метода на осигуряване и фактора на падане; падания с фактор на падане > 1 се класифицират като трудни падания според общото ниво на техниката).

  Проучванията за безопасност, извършени от планинарските асоциации, разкриват, че ако обвивката на въжето не е прекомерно повредена и не показва признаци на тежка абразия, натоварване от падане с коефициент на падане < 0,5 и правилно динамично осигуряване не представлява риск за безопасността, при условие че въжето е без да лежи върху остри ръбове.

  Ако се спазват всички общи инструкции за безопасно използване на динамични въжета, могат да се препоръчат следните ориентировъчни данни за продължителността на живота:

  </=1 година – Интензивна употреба (ежедневна употреба) с висока интензивност на употреба, механично натоварване и падания (активни спортни катерачи, алпинистки школи, планински водачи, …)

  1 - 2 години – Интензивна употреба с нормален интензитет на употреба (няколко пъти седмично, целогодишно), без значително механично натоварване, минимално натоварване от падания (активни катерачи)

  2 - 3 години – Честа употреба (почивните дни, през цялата година) с нисък интензитет на употреба, без значително механично натоварване или спиране при падане (активни катерачи през уикенда)

  3 - 5 години – Честа употреба (няколко пъти месечно през сезона) с нисък интензитет на употреба, без значително механично натоварване (окачване, случайно спускане или рапел) или задържане при падане (сезонни катерачи през уикенда)

  5 - 7 години – Случайна употреба (няколко пъти в годината) с интензивност, която не си струва да се споменава, без значително механично натоварване или задържане при падане, без забележимо износване или замърсяване.

  Макс. 10 години – Неизползвано въже

Грижа за въжетата

  • Почистване, поддръжка, въздействие с химикали и дезинфекция на въжета: Замърсените въжета могат да се измиват ръчно в хладка вода с температура не по-висока от 30 °C (86 °F). За по-добър ефект може да се използва TENDON ROPE CLEANER. След това изплакнете обилно въжетата с чиста вода и ги оставете да изсъхнат на сухо сенчесто място. Динамичните въжета не трябва да влизат в контакт с химикали. Не използвайте повече въже, замърсено с химическо вещество. Повредата на въжето в повечето случаи не се вижда с просто око. За дезинфекция на динамични въжета използвайте слаб 1% разтвор на калиев перманганат или MIRAZYME.
  • Неблагоприятни ефекти върху продължителността на живота на динамичните въжета (влияние на влага и лед)
  • Мокро или замръзнало въже има значително намалени динамични свойства и здравина, най-вече силата му при падане на възли. Триенето в скали, карабинери или други остри ръбове е най-честият начин за механична повреда.
  • Прахът, проникващ в структурата на въжето при наличие на влага, причинява бавно износване на въжето. Триенето и последващите термични ефекти по време на спускане и спускане могат да повредят обвивката на въжето и да намалят здравината и продължителността на живота му. Ако е възможно, винаги използвайте покривало за въжето. (чанта с въже или брезент от въже)

Влияние на съхранението и влияние на стареенето при използване


  • Динамичните въжета не трябва да се съхраняват в близост до топлинни радиатори и други източници на топлина, както и на пряка слънчева светлина (ТОВА ВАЖИ И ЗА ВИТРИНИТЕ). Влажността и температурата в помещението за съхранение трябва да бъдат съответно около 60% и 25 °C (препоръчителни стойности). Динамичните въжета не трябва да влизат в контакт с химикали (като органични химикали, масла, киселини) или техните изпарения. Ако влязат в контакт с горните химикали, не ги използвайте повече. Не използвайте въжета, маркирани с непозната лепяща лента (с изключение на ленти, препоръчани от производителя).

Проверка на въжета


  • Проверявайте въжето визуално и чрез допир след всеки ден на катерене, след всяко тежко падане, след всяко катерене, ако използвате котки и брадва за лед. В случай, че динамичното въже се използва за строителни работи на височина или спасителни дейности, то трябва да бъде прегледано от компетентно лице, упълномощено от производителя, поне веднъж на дванадесет месеца. Производителят не носи отговорност за злополука, причинена от използването на повредено въже, което е трябвало да бъде изтеглено от употреба. Изтеглените от употреба въжета трябва да бъдат маркирани или повредени по начин, който гарантира, че по-нататъшната употреба на въжетата ще бъде невъзможна.