Menu
Your Cart

СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5

СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
Най-продаван По поръчка
СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
СТАТИЧНО ВЪЖЕ TENDON STATIC 10.5
3,55 лв.
Дан. основа: 2,96 лв.
 • Наличност: По поръчка
 • Модел: L105TS41S000C
 • Тегло: 1.00kg

Възможни варианти

Това отлично въже с ниско удължение и висока статична якост е предназначено предимно за работа на височина и за осигуряване на хора над вертикални падания. Колкото по-дебел е диаметърът, толкова по-здраво е въжето.

ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ

Rope diameter (mm)10.5
Weight (g/m)72
Number of UIAA falls20
Relative mass of sheath (%)35
Sheath slippage (%)0
Elongation (50 - 150 kg) (%)3.4
Shrinkage (%)1.9
Tenacity (kN)32
Min. tenacity with knots (kN)18
Used materialPA
TypeA
CE 1019yes
EN 1891yes

Живот на въжетата


 • Поради различните влияния върху употребата и особеностите на употреба е невъзможно да се даде точна числена стойност, може да се посочи само грубо изчислена времева стойност. В зависимост от честотата и интензивността на употреба, външни ефекти като абразия, замърсяване, механично натоварване, работа с въже (спускане и/или рапел), натоварване от падане (динамично), интензивно действие на UV радиация, агресивни климатични условия и др. водят до намаляване на безопасноста на динамичното въже.

  ■ Последиците от спускането с въже и спускането са намаляване на динамичните характеристики и намаляване на резерва за безопасност на въжето.

  ■ Абразията води до постепенно отслабване на консистенцията на обвивката. По-силното износване прави обвивката „по-космата“ и намалява натоварването на обшивката и нейния защитен ефект върху сърцевината на въжето.

  ■ Частици от примеси и камъни във вътрешността на въжето, особено в комбинация с тежки характеристики на въжето, водят до абразия на фините влакна на сърцевината и обвивката. Частиците действат като абразивен пясък и водят до намаляване на носещото напречно сечение на влакната, особено при често спускане с въже.

  ■ Динамичното натоварване води до загуба на ефективност на въжето – способността за задържане на динамична (ударна) енергия намалява. Това зависи значително от твърдостта на падането (твърдостта на падането се определя от метода на осигуряване и фактора на падане; падания с фактор на падане > 1 се класифицират като трудни падания според общото ниво на техниката).

  Проучванията за безопасност, извършени от планинарските асоциации, разкриват, че ако обвивката на въжето не е прекомерно повредена и не показва признаци на тежка абразия, натоварване от падане с коефициент на падане < 0,5 и правилно динамично осигуряване не представлява риск за безопасността, при условие че въжето е без да лежи върху остри ръбове.

  Ако се спазват всички общи инструкции за безопасно използване на динамични въжета, могат да се препоръчат следните ориентировъчни данни за продължителността на живота:

  </=1 година – Интензивна употреба (ежедневна употреба) с висока интензивност на употреба, механично натоварване и падания (активни спортни катерачи, алпинистки школи, планински водачи, …)

  1 - 2 години – Интензивна употреба с нормален интензитет на употреба (няколко пъти седмично, целогодишно), без значително механично натоварване, минимално натоварване от падания (активни катерачи)

  2 - 3 години – Честа употреба (почивните дни, през цялата година) с нисък интензитет на употреба, без значително механично натоварване или спиране при падане (активни катерачи през уикенда)

  3 - 5 години – Честа употреба (няколко пъти месечно през сезона) с нисък интензитет на употреба, без значително механично натоварване (окачване, случайно спускане или рапел) или задържане при падане (сезонни катерачи през уикенда)

  5 - 7 години – Случайна употреба (няколко пъти в годината) с интензивност, която не си струва да се споменава, без значително механично натоварване или задържане при падане, без забележимо износване или замърсяване.

  Макс. 10 години – Неизползвано въже

  Грижа за въжетата

  • Почистване, поддръжка, въздействие с химикали и дезинфекция на въжета: Замърсените въжета могат да се измиват ръчно в хладка вода с температура не по-висока от 30 °C (86 °F). За по-добър ефект може да се използва TENDON ROPE CLEANER. След това изплакнете обилно въжетата с чиста вода и ги оставете да изсъхнат на сухо сенчесто място. Динамичните въжета не трябва да влизат в контакт с химикали. Не използвайте повече въже, замърсено с химическо вещество. Повредата на въжето в повечето случаи не се вижда с просто око. За дезинфекция на динамични въжета използвайте слаб 1% разтвор на калиев перманганат или MIRAZYME.
  • Неблагоприятни ефекти върху продължителността на живота на динамичните въжета (влияние на влага и лед)
  • Мокро или замръзнало въже има значително намалени динамични свойства и здравина, най-вече силата му при падане на възли. Триенето в скали, карабинери или други остри ръбове е най-честият начин за механична повреда.
  • Прахът, проникващ в структурата на въжето при наличие на влага, причинява бавно износване на въжето. Триенето и последващите термични ефекти по време на спускане и спускане могат да повредят обвивката на въжето и да намалят здравината и продължителността на живота му. Ако е възможно, винаги използвайте покривало за въжето. (чанта с въже или брезент от въже)

  Влияние на съхранението и влияние на стареенето при използване


  • Динамичните въжета не трябва да се съхраняват в близост до топлинни радиатори и други източници на топлина, както и на пряка слънчева светлина (ТОВА ВАЖИ И ЗА ВИТРИНИТЕ). Влажността и температурата в помещението за съхранение трябва да бъдат съответно около 60% и 25 °C (препоръчителни стойности). Динамичните въжета не трябва да влизат в контакт с химикали (като органични химикали, масла, киселини) или техните изпарения. Ако влязат в контакт с горните химикали, не ги използвайте повече. Не използвайте въжета, маркирани с непозната лепяща лента (с изключение на ленти, препоръчани от производителя).

  Проверка на въжета


  • Проверявайте въжето визуално и чрез допир след всеки ден на катерене, след всяко тежко падане, след всяко катерене, ако използвате котки и брадва за лед. В случай, че динамичното въже се използва за строителни работи на височина или спасителни дейности, то трябва да бъде прегледано от компетентно лице, упълномощено от производителя, поне веднъж на дванадесет месеца. Производителят не носи отговорност за злополука, причинена от използването на повредено въже, което е трябвало да бъде изтеглено от употреба. Изтеглените от употреба въжета трябва да бъдат маркирани или повредени по начин, който гарантира, че по-нататъшната употреба на въжетата ще бъде невъзможна.